dakkapel reinigen dakkapellen offerte

Dakkapel reinigen

Je dakkapel schoonmaken is belangrijk voor zowel de uitstraling als de duurzaamheid van je dakkapel. Vuil, algen en mos tasten je dakkapel aan waardoor deze er minder strak uit zal zien en het materiaal zal beschadigen.

Je dakkapel schoonmaken zorgt dus voor een langere levensduur van het materiaal. Gelukkig is je dakkapel reinigen is een relatief makkelijke klus die je zowel zelf kan uitvoeren, of kan uitbesteden. 

In dit blog bespreken we de beide opties!

Dakkapel schoonmaken

Om er voor te zorgen dat je dakkapel of dakopbouw lang mee gaat en er strak uit blijft zien is het belangrijk om deze periodiek schoon te maken. Een dakkapel schoonmaken is een taak die je relatief makkelijk zelf zou kunnen doen. 

Heb je een fysieke beperking, niet de juiste middelen of gewoon geen zin of geen tijd? Dan kan je er ook voor kiezen om je dakkapel schoon te laten maken door een externe partij.  

Dakkapel zelf schoonmaken

Zelf je dakkapel schoonmaken is een leuke bezigheidstherapie en manier om wat centjes te besparen. Hoewel het relatief makkelijk is, is het niet de meest veilige taak. Een dakkapel zit namelijk vaak gemonteerd op een schuin dak waardoor je er met alleen een ladder niet altijd goed bij kan komen. Je zult dus op het schuine dak moeten staan om je dakkapel optimaal schoon te krijgen. Er is altijd een risico dat dit fout gaat. Overweeg voor je eigen veiligheid dus om dit te laten doen door een professional, want een ongeluk zit in een klein hoekje. 

Wil je toch liever zelf de handen uit de mouw steken? Dan is het belangrijk om de juiste stappen in voorbereiding en uitvoering te volgen. Zo weet je zeker dat het schoonmaken van je dakkapel goed en effectief gebeurd. 

Om je hierbij te helpen hebben we een stappenplan voor het schoonmaken van je dakkapel samengesteld. Deze lees je hieronder. 

Stappenplan: Zelf je dakkapel schoonmaken

  1. Benodigde materialen:

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint. Denk hierbij een zachte borstel, spons, emmer, mild schoonmaakmiddel, een tuinslang of hogedrukspuit, en een stevige ladder.

  1. Veiligheidsmaatregelen:

Voordat je de ladder beklimt, zorg voor een stevige en stabiele ondergrond en schakel iemand in dit de ladder kan vasthouden en je kan ondersteunen. Draag het liefst ook geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen vuil en schoonmaakmiddelen. 

  1. Verwijder los vuil:

Gebruik de zachte borstel om los vuil, bladeren en takken van het dakkapeloppervlak te verwijderen. Begin van boven naar beneden om te voorkomen dat vuil op reeds gereinigde delen valt.

  1. Spoel het oppervlak:

Spoel het dakkapeloppervlak grondig af met water van de tuinslang of hogedrukspuit. Dit helpt om groter vuil weg te spoelen en het oppervlak voor te bereiden op de reiniging.

  1. Schoonmaakmiddel voorbereiden:

Meng een mild schoonmaakmiddel met water in de emmer. Zorg ervoor dat het schoonmaakmiddel geschikt is voor het materiaal van je dakkapel (bijvoorbeeld kunststof, hout of aluminium).

  1. Reinigen met spons:

Dompel de spons in het schoonmaakmiddel en reinig het dakkapeloppervlak grondig. Begin bovenaan en werk naar beneden. Besteed extra aandacht aan gebieden met hardnekkig vuil of vlekken.

  1. Spoel grondig af:

Spoel het gereinigde oppervlak opnieuw af met schoon water om eventueel overgebleven schoonmaakmiddel te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.

  1. Controleer en herhaal indien nodig:

Controleer het dakkapeloppervlak op eventuele gemiste plekken of hardnekkig vuil. Indien nodig, herhaal de reinigingsstappen. Als het lang geleden is dat de dakkapel voor het laatst schoongemaakt is, zal dit wellicht nodig zijn. 

  1. Afdrogen en nabehandelen:

Droog het gereinigde dakkapeloppervlak af met een schone doek of laat het natuurlijk drogen. Overweeg het gebruik van een geschikte nabehandeling, zoals een beschermende wax of coating, om de duurzaamheid te bevorderen.

  1. Genieten en periodiek herhalen 

Geniet nu van je stralend schone dakkapel en het resultaat van je inspanningen. Regelmatig onderhoud zal de uitstraling en levensduur van je dakkapel behouden.

Dakkapel schoon laten maken

Je dakkapel schoon laten maken door een professional is niet alleen een stuk makkelijker, maar ook veiliger. Bovendien biedt het ook wat meer zekerheid op een grondige reiniging. Zoals eerder al besproken werd is zelf je dakkapel schoonmaken geen slechte optie, toch zijn er enkele overwegingen die pleiten voor het inschakelen van professionele dakkapelreiniging.

1. Veiligheid:

Het inschakelen van professionele dakkapelreiniging garandeert een hoog niveau van veiligheid tijdens het uitvoeren van de reinigingswerkzaamheden op hoogte. Deze professionals zijn goed getraind en beschikken ook al over de benodigde uitrustingdie jij eventueel nog zou moeten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan zoals harnassen en veilige ladders. 

2. Professionele resultaten:

Professionele dakkapelreinigers zijn bekend met de diversiteit aan materialen waaruit dakkapellen kunnen bestaan, zoals hout, kunststof of metaal. Door hun gespecialiseerde kennis kunnen ze reinigingsmethoden aanpassen aan het specifieke materiaal, waardoor grondige reiniging wordt gegarandeerd zonder schade te veroorzaken. 

3. Tijdsbesparing:

Professionele dakkapel reiniging bespaart niet alleen tijd, maar optimaliseert ook de efficiëntie van het reinigingsproces. De ervaren professionals kunnen snel en effectief te werk gaan, gebruikmakend van geavanceerde apparatuur en reinigingsmethoden. 

Dakkapel reinigen kosten

Het laten schoonmaken van je dakkapel is natuurlijk niet gratis. De kosten voor het schoonmaken van een dakkapel variëren per bedrijf. Wij hebben de top 10 in Nederland vergeleken en hier een gemiddelde uitgehaald. 

Elk bedrijf heeft hierin zijn eigen werkwijze. De een werkt met een vaste prijs, de ander op basis van grootte of in bulk, dus hoe meer dakkapellen, hoe voordeliger de prijs. Gemiddeld liggen de kosten voor het reinigen van een dakkapel in Nederland tussen de € 80 en € 120. 

voor specifieke prijzen en offertes kan je het best contact opnemen met een dakkapellen specialist!