Beste mateiaal voor jouw dakkapel

Beste materiaal voor dakkapel

Ben je van plan om een (nieuwe) dakkapel te kopen, maar ben je er nog niet helemaal uit voor welk materiaal je wilt gaan? Dan zit je hier goed. 

In dit blog vertellen je over de verschillende soorten materialen voor dakkapellen en welke het best geschikt is voor jouw woonsituatie. 

In dit blog komende de volgende materialen en onderwerpen aan bod: 

  • Kunststof dakkapel
  • Houten dakkapel
  • Aluminium dakkapel
  • Zinken dakkapel
  • Extra overwegingen bij de materiaalkeuze

Materialen voor dakkapellen

Bij het kiezen van het beste materiaal voor een dakkapel kom je meestal uit op hout, kunststof, aluminium en zink. Wat ons betreft kan je hier geen verkeerde keuze in maken. Alle vier deze materialen zijn goed geschikt voor dakkapellen in Nederland. 

Toch kan wat onderzoek naar het beste materiaal voor jouw dakkapel geen kwaad, gezien elk soort materiaal zijn eigen kenmerken en unieke voordelen en nadelen heeft. 

Kunststof dakkapellen

Kunststof dakkapellen, zoals Trespa en Keralit, zijn populair vanwege hun onderhoudsarme eigenschappen. Ze hoeven niet geschilderd te worden en zijn goed bestand tegen de elementen. Daarnaast bieden ze uitstekende isolatie, wat bijdraagt aan een energiezuinige woning.

Kunststof is verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, wat het mogelijk maakt om de dakkapel naar wens aan te passen. Een belangrijk voordeel van kunststof is de lange levensduur en de bestendigheid tegen rot en schimmel. Een kunststof dakkapel heeft een levensduur van meer dan 50 jaar. Het enige nadeel kan zijn dat het minder authentiek oogt dan hout.

Houten dakkapellen

Houten dakkapellen stralen authenticiteit en warmte uit. Ze passen perfect bij traditionele bouwstijlen en historische panden. Hout biedt een natuurlijke isolatie en is relatief eenvoudig te bewerken, waardoor het veelzijdig is in ontwerp.

Het nadeel van een houten dakkapel is dat het onderhoud van hout intensiever is. Regelmatig schilderen en behandelen is nodig om de levensduur te verlengen en houtrot te voorkomen. Daarbij kan het gevoelige karakter van hout leiden tot hogere onderhoudskosten. De levensduur van een houten dakkapel ligt gemiddeld rond de 25 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je er als eigenaar mee om gaat. 

Aluminium dakkapellen

Aluminium dakkapellen staan bekend om hun duurzaamheid en moderne uitstraling. Aluminium is licht, sterk en corrosiebestendig, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel moderne als traditionele gebouwen.

Aluminium vereist weinig onderhoud en is verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen door middel van poedercoating. De goede isolerende eigenschappen zorgen ervoor dat het energieverbruik beperkt blijft. De kostprijs voor aluminium dakkapellen is over het algemeen hoger dan die van kunststof of hout. 

Dit bedrag haal je er over de jaren heen wel weer uit, gezien een aluminium dakkapel een levensduur heeft van meer dan 50 jaar

Zinken dakkapellen

Zinken dakkapellen bieden een exclusieve en luxe uitstraling. Zink is bijzonder duurzaam en kan tientallen jaren meegaan zonder significant onderhoud. Door zijn natuurlijke patina ontwikkelt zink een tijdloze, karaktervolle look.

Zink is goed bestand tegen allerhande weersomstandigheden en vereist vrijwel geen onderhoud, wat op lange termijn kosten bespaart. Het materiaal is echter duurder dan de andere opties en minder flexibel qua ontwerpmogelijkheden. Ook zinken dakkapellen hebben een lange levensduur. Een zinken dakkapel gaat gemiddeld 80 jaar mee. 

Extra overwegingen bij de materiaalkeuze

Bij het kiezen van het beste materiaal voor je dakkapel spelen diverse factoren een rol. Je moet rekening houden met duurzaamheid, onderhoud, esthetiek, isolatie en kosten.

Duurzaamheid en onderhoud

Duurzaamheid is cruciaal bij het kiezen van materiaal voor je dakkapel. Materialen zoals kunststof en aluminium vergen weinig onderhoud en zijn bestand tegen weersinvloeden. Hout, hoewel esthetisch aantrekkelijk, vereist regelmatige behandeling tegen rot en insecten. Kunststof heeft het voordeel dat het niet schimmelt en niet verkleurt, terwijl aluminium bekend staat om zijn lange levensduur en weerstand tegen corrosie.

Uitstraling

De uitstraling van je dakkapel kan de algemene look van je huis sterk beïnvloeden. Houten dakkapellen bieden een traditionele en warme uitstraling die goed past bij klassieke woningstijlen. Kunststof dakkapellen kunnen daarentegen in verschillende kleuren en afwerkingen worden geleverd, wat veel aanpassingsmogelijkheden biedt. Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling die goed past bij hedendaagse architectuur.

Isolatiewaarden

Materiaalkeuze heeft ook invloed op de energie-efficiëntie van je huis. Hout biedt van nature goede isolatiewaarden, maar kan geoptimaliseerd worden met extra isolatiemateriaal. Kunststof en aluminium zijn op zich minder isolerend, maar met de juiste constructie en isolatietechnieken zijn ze zeer energie-efficiënt. Kies altijd voor materialen die energiekosten verlagen en comfort verhogen.

Alle dakkapellen van Scheer Dakkapellen worden geleverd met een hoge isolatie waarde. Zo geniet je elk seizoen van een consistent klimaat in jouw dakkapel! 

Kosten dakkapel

Kosten van een dakkapel kunnen een beslissende factor zijn bij materiaalkeuze. Kunststof en hout vallen vaak in een vergelijkbare prijsklasse, met hout dat iets duurder kan zijn door extra onderhoudskosten. 

Aluminium is vaak duurder in initiële kosten, maar kan door zijn duurzaamheid en geringe onderhoud op lange termijn voordeliger zijn. Zorg dat je een materiaal kiest dat past binnen je budget, zowel qua aanschaf als onderhoud.

Leave a comment

Direct Appen
💬 Hulp Nodig?
Vrijblijvend advies of een offerte nodig?