Dakkapel Vergunning

Dakkapel Vergunning

Wanneer u op zoek bent naar een dakkapel zult u ook moeten nadenken of een vergunning nodig is ja of nee. In veel gevallen zult u een vergunning nodig hebben voor uw dakkapel. Maar er zijn uitzonderingen!

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over een vergunning voor een dakkapel.

Heeft u geen zin om dit artikel te lezen, en wilt u direct weten waar u aan toe bent? Neem dan contact met ons op.

Regels dakkapel vergunning

De reglementen met betrekking tot dakkapellen zijn sinds oktober van 2010 veranderd, een reguliere bouwvergunning wordt sindsdien aangeduid als omgevingsvergunning.

Een dakkapel vergunning kon in het verleden niet digitaal worden aangevraagd, een hoop papierwerk was vereist voor een vergunningsaanvraag.

Het omgevingsloket heeft gezorgd voor digitalisering, vergunningen voor dakkapellen kunnen door bedrijven en particulieren, middels www.omgevingsloket.nl worden aangevraagd, deze website biedt ook een handige vergunningcheck, hiervoor is alleen een postcode noodzakelijk.

Dakkapel vergunningsvrij?

Dakkapellen kunnen vergunningsvrij op de achtergevel van de woning worden geplaatst, de overheid heeft een aantal belangrijke richtlijnen dakkapellen zonder vergunning ontwikkeld.

  • De dakkapel moet worden uitgevoerd met een plat dak.
  • Dakkapellen moeten worden voorzien van ondoorzichtige zijwanden.
  • De dakkapel mag buitenwerks een maximale hoogte bevatten van 1,75 meter.
  • Dakkapellen op de achtergevel moeten tussen 0,5 en 1,0 meter uit de dakvoet beginnen, dit wordt verticaal gemeten.
  • De bovenzijde van de dakkapel moet minstens 0,5 meter onder de bovenkant van de nok beginnen, ook dit wordt verticaal gemeten.
  • Dakkapellen moeten op de achtergevel een minimale afstand van 0,5 meter uit het hart van elke bouwmuur verwijdert blijven, de bouwmuur is feitelijk de erfgrens.

Wilt u een vergunningsvrije dakkapel en dus besparen op de kosten (want een vergunning kost nu eenmaal geld), dan dient uw dakkapel dus aan bovenstaande voorwaarden te voldoen.

Is een dakkapel zonder vergunning dus mogelijk? Ja zeker!

Maar let op.

Ook al is uw dakkapel vergunningsvrij, dan moet u daarbij wel voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012.

Wanneer vergunning dakkapel

Wanneer heb je dan zeker wél een vergunning nodig?

Dakkapellen op de voorgevel zijn altijd vergunningsplichtig. De eerder genoemde richtlijnen met betrekking tot dakkapellen op de achtergevel gelden in grote lijnen ook voor dakkapellen op de voorgevel.

Het is alleen niet mogelijk een dakkapel over de hele breedte van de voorgevel te plaatsen. Bij de meeste gemeenten kan maximaal 50% van het dakvlak van de voorgevel bebouwd worden, enkele Nederlandse gemeenten zijn minder soepel, getuige een maximale toegestane bebouwing van 30%, dit is bij een klein aantal gemeenten echter 70%. Hou daar dus rekening mee als u bijvoorbeeld een dubbele dakkapel wil plaatsen.

Samenvattend: wanneer heb je dus een (bouw)vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

  1. Als je dakkapel aan de voorgevel wordt geplaatst
  2. Als je dakkapel niet voldoet aan de voorwaarden die we hier eerder in dit artikel beschreven.

Twijfel je nog? Doe de vergunningscheck!

Niet zo gek als u nog twijfelt. De overheid heeft hier gelukkig iets op gevonden: de vergunningscheck voor dakkapellen (het invullen duurt ongeveer 5 minuten).

Kosten vergunning dakkapel

Wat kost een vergunning voor een dakkapel nou eigenlijk? Qua kosten dient u rekening te houden met €200 en €600.

Dit bedrag komt uiteraard bovenop de prijs van de dakkapel zelf. Wat de kosten exact zijn hangt af van de gemeente waarin u woon.

Om u wat beter te helpen hebben wij de kosten* van een dakkapel van enkele gemeenten op een rijtje gezet:

Arnhem €247
Berg & Dal €288
Beuningen €382
Druten €263
Duiven €498
Lingewaard €317
Neder-Betuwe €548
Nijmegen €306
Overbetuwe €315
Tiel €300
Wageningen €445
Westervoort €342
Wijchen €285

* Prijzen kunnen licht wijzigen in de loop der tijd.

U ziet het al, de prijzen lopen flink uiteen. Een bouwvergunning voor een dakkapel kost in Arnhem ‘maar’ €247 euro, terwijl u in de Neder-Betuwe ruim twee keer zoveel kwijt bent en €548 moet aftikken.

Staat uw gemeente er niet tussen?

Neem dan contact met Scheer Dakkapellen op of raadpleeg direct uw gemeenten om de kosten van de vergunning te achterhalen.

Hoe lang duurt vergunning dakkapel?

Wanneer je een vergunning aanvraagt, wil je natuurlijk ook dat deze zo snel mogelijk rond is. De snelste manier is de vergunning door ons aan te laten vragen. Door onze jarenlange ervaring, weten wij precies wat nodig is om de aanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.

Wil je toch zelf de vergunning aanvragen, dan dient u daar wel rustig de tijd voor uit te trekken. U kunt de vergunning aanvragen door naar het omgevingsloket te gaan en daar het formulier in te bullen. De bijlagen, zoals bouwtekeningen kunt u als bijlage toevoegen aan het formulier.

Wanneer u dit gedaan heeft, gaat de gemeente uw aanvraag beoordelen. Normaal gesproken hoort u binnen 8 weken of de aanvraag voor een vergunning van uw dakkapel akkoord is. Let wel op, vervolgens hebben uw buren nog 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Is er binnen de gestelde 6 weken geen beroep gekomen op uw vergunningsaanvraag, dan kan er gestart worden met de plaatsing van de dakkapel.

Hoelang is de vergunning van een dakkapel geldig?

Wannner uw bouwvergunning is goed gekeurd en u begint met bouwen of plaatsen van de dakkapel blijft de vergunning onbeperkt geldig.

Bouwt of plaatst u niet binnen de gestelde 26 weken na afgifte van de vergunning, dan heeft de gemeente het rechts om de vergunning in te trekken.

Wanneer zij dit niet doen, dan hoeft u zich verder ook geen zorgen te maken en blijft de vergunning geldig.

Kortom, over de geldigheid van de vergunning hoeft u zich weinig zorgen te maken.

Let op, bovenstaande prijzen zijn puur ter indicatie en kunnen afwijken. Voor exacte prijzen kan je het beste contact met ons opnemen.

Uw vergunningsaanvraag volledig uit handen laten nemen?

De aanvraag van een vergunning voor een dakkapel hoeft niet lastig te zijn. Wanneer u goed voorbereidt bent en weet waar u op moet letten is dit goed zelf te regelen.

Toch kunnen wij indenken dat u dit proces liever uit handen laat nemen door een ervaren specialist. Wij staan dan ook graag voor u klaar om de vergunningsaanvraag voor u te regelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gewoon eens vrijblijvend contact op. We helpen u graag verder!

Ook je huis duurzaam vergroten?

Profiteer van deskundig advies en de beste prijs. Ontvang geheel vrijblijvend een offerte en krijg een indicatie van de kosten.

Direct Appen
💬 Hulp Nodig?
Vrijblijvend advies of een offerte nodig?