raambekleding voor je dakkapel

Hoe kies je de juiste raambekleding voor je dakkapel

De keuze van de juiste raambekleding voor uw dakkapel is belangrijk voor zowel praktische redenen als uitstraling van uw dakkapel en uw ruimte. Een dakkapel is perfect voor het creëren van extra natuurlijk licht in uw ruimte en woning, maar wanneer je dit licht moet je wanneer nodig ook wat kunnen dimmen. 

Dit maakt raambekleding de perfecte toevoeging voor uw dakkapel. Naast het verminderen van het licht draagt raambekleding ook bij aan de isolatie, privacy en sfeer. 

In dit artikel bespreken we de opties die je hebt wanneer het aankomt op raambekleding

Waar moet je rekening mee houden

Bij het selecteren van raambekleding voor uw dakkapel is het belangrijk om rekening te houden met de vorm en de mate van blootstelling aan de zon. Verschillende soorten raambekleding bieden verschillende niveaus van lichtfiltering en isolatie. Materialen en designs spelen hierbij ook een rol, aangezien deze de functionaliteit van de ruimte ondersteunen en invloed hebben op de hoeveelheid daglicht die binnenkomt.

Het is belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid en het onderhoud van de raambekleding. U wilt immers niet alleen dat de raambekleding er goed uitziet, maar ook dat het bestand is tegen zonlicht en gemakkelijk te reinigen is. Hierdoor verzeker je jezelf op een langetermijnoplossing en zorg je dat je niet elk jaar weer in de winkel staat. Doe daarom eerst goed onderzoek naar de beste optie voor uw dakkapel. 

Basisoverwegingen voor raambekleding

Bij het kiezen van de juiste raambekleding voor uw dakkapel zijn er verschillende punten die uw aandacht vereisen. Deze omvatten zaken als het materiaal en de stijl, type ramen en hun afmetingen, functionele vereisten, en de regels omtrent de montage.

Materiaalkeuze en stijl

U heeft de keuze uit verschillende materialen zoals hout, aluminium, en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling en stijl, wat de sfeer in uw kamer kan bepalen. Bijvoorbeeld, hout biedt een warme en natuurlijke look, terwijl aluminium een moderner gevoel geeft. Kunststof is een veelzijdige en onderhoudsarme optie.

 • Hout: Klassieke uitstraling, vereist meer onderhoud.
 • Aluminium: Strak en modern, duurzaam, en onderhoudsarm.
 • Kunststof: Budgetvriendelijk, veelzijdig, en eenvoudig schoon te houden.

Raamtypes en afmetingen

De type ramen in uw dakkapel, zoals draai-kiepramen, openslaande ramen, of vaste ramen, beïnvloeden uw keuze.

 • Draai-kiepraam: Flexibel in gebruik, geschikt voor bijvoorbeeld plisségordijnen of jaloezieën.
 • Openslaande ramen: Bieden ruimte voor externe raambekleding, zoals shutters.
 • Vaste ramen: Weinig bewegende delen, mogelijkheden voor zowel interne als externe bekleding.

Meet de afmetingen nauwkeurig om de best passende raambekleding te selecteren.

Functionele eisen

Houd rekening met functionele aspecten zoals privacy, lichtinval, isolatiewaarde, en ventilatie. U wilt waarschijnlijk voldoende licht binnenlaten terwijl u uw privacy beschermt.

 • Privacy: Verduisterende raambekleding of varianten met aanpasbare lamellen.
 • Lichtinval: Lichtdoorlatende stoffen of verstelbare lamelsystemen.
 • Isolatiewaarde en ventilatie: Raambekleding die helpt met temperatuurregeling en verse lucht.

Montage en regels

Controleer of u voor de montage van bepaalde raambekledingen een vergunning nodig heeft. Sommige opties zijn vergunningsvrij te installeren, andere niet. De montagekosten kunnen variëren; een complex systeem kan meer kosten om te installeren dan een eenvoudige gordijnrail.

 • Vergunning: Meestal niet nodig voor interne raambekleding.
 • Montagekosten: Afhankelijk van het systeem en de complexiteit van de installatie.

Zorg dat de raambekleding correct wordt gemonteerd voor optimaal gebruik en duurzaamheid.

Specifieke raambekledingsopties

Het kiezen van de juiste raambekleding voor uw dakkapel vereist de overweging van materiaal, lichtinval, privacy, en isolatiewaarde. Deze sectie behandelt specifieke opties die passen bij verschillende behoeften en situaties.

Jaloezieën, gordijnen en rolgordijnen

Jaloezieën: Deze zijn verkrijgbaar in materialen zoals hout en aluminium. Houten jaloezieën voegen een warme uitstraling toe, terwijl aluminium jaloezieën een meer moderne look bieden. Beide kunnen op maat gemaakt worden en bieden uitstekende controle over lichtinval en privacy.

 • Verduistering: Verduisterende rolgordijnen zijn ideaal voor slaapkamers in de zolder, bieden privacy en beperken daglicht.

 • Kozijnen: Voor kunststof en houten kozijnen zijn er speciale klemsteunen beschikbaar, die boren overbodig maken.

Plisségordijnen en vouwgordijnen

Plisségordijnen: Ze zijn beschikbaar als Duette® met een honingraatstructuur die extra isolatie biedt. Ideaal voor schuine daken door de mogelijkheid om ze strak tegen het raam te plaatsen.

 • Materiaalkeuze: Kies voor vochtbestendige materialen zoals PVC voor ruimtes met hoge vochtigheid.

 • Bevestiging: Met plakstrips of staaldraad kunnen deze gordijnen zonder boren aan kozijnen bevestigd worden.

Vouwgordijnen: Ze zijn elegant en kunnen semi-transparant zijn voor zachte lichtfiltering, of verduisterend voor meer privacy.

 • Extra ruimte: Voor ramen die ver de kamer in openen, kunt u opteren voor vrijhangende vouwgordijnen.

 • Aangepaste vormen: Voor puntdaken bieden vouwgordijnen de mogelijkheid om specifiek aangepast te worden aan de unieke vorm van de raam.

Alternatieve opties voor dakkapellen

 • Shutters: Bieden een hoge isolatie waarde en zijn een permanente toevoeging aan uw dakkapel, ze verhogen de waarde van uw huis.

 • Horren: Ideaal voor draai-kiepramen, ze kunnen ingebouwd worden met de raambekleding voor functionaliteit en comfort.

 • Zijgeleiding: Vermindert lichtkieren aan de zijkanten en is nuttig bij schuine daken om raambekleding netjes te houden.

 • Mini cassette: Voor verduisterende raamdecoratie kunt u kiezen voor een mini cassette aan de bovenkant van het raam voor een nette afwerking en verminderde lichtinval.

Bij het maken van uw keuze is het belangrijk om offertes van meerdere leveranciers te vergelijken en idealiter de producten te bekijken in een showroom om de materialen en het gebruiksgemak zelf te ervaren.

Rolluiken als toevoeging aan een dakkapel

Rolluiken zijn een uitstekende keuze voor een dakkapel, vooral als je op zoek bent naar extra isolatie en veiligheid. Ze bieden een hoge mate van verduistering, wat ideaal is voor slaapkamers. 

Daarnaast helpen rolluiken om de warmte buiten te houden in de zomer en binnen te houden in de winter, waardoor ze bijdragen aan de energie-efficiëntie van je huis. Rolluiken kunnen handmatig of elektrisch bediend worden, afhankelijk van je voorkeur en budget.

Sunscreens als toevoeging aan een dakkapel

Sunscreens zijn perfect om de hoeveelheid zonlicht en warmte die je woning binnenkomt te reguleren. Ze zijn bijzonder effectief in het verminderen van de warmte-instraling, wat helpt om je interieur koel te houden tijdens warme zomerdagen. Sunscreens bieden ook privacy zonder volledig het zicht naar buiten te blokkeren. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en materialen, zodat je ze kunt aanpassen aan de stijl van je dakkapel en woning.

Extra opties voor een dakkapel

Naast raambekleding zijn er nog andere toevoegingen die je dakkapel kunnen verbeteren:

 • Zonnepanelen: Het dak van je dakkapel is een ideale plek voor zonnepanelen. Ze helpen om je energieverbruik te verlagen en zijn een milieuvriendelijke keuze.

 • Airconditioning: Voor een comfortabel binnenklimaat, ongeacht het seizoen, kan een airco in je dakkapel een goede investering zijn. Het zorgt voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter.

 • Dakramen: Extra dakramen kunnen zorgen voor nog meer lichtinval en ventilatie, wat vooral nuttig is in zolderkamers.

 • Insectenhorren: Voor draai-kiepramen zijn ingebouwde insectenhorren een praktische toevoeging om ongewenste insecten buiten te houden.

 • Automatisering: Overweeg geautomatiseerde systemen voor je raambekleding en rolluiken voor extra gemak en controle over de lichtinval en privacy.

Benieuwd naar de verschillende soorten dakkapellen? Bekijk hieronder de opties van Dakkapellen-Offerte.nl:

Leave a comment

Direct Appen
💬 Hulp Nodig?
Vrijblijvend advies of een offerte nodig?