Dakkapel in een dag

Dakkapel in een dag

U heeft het misschien wel eens meegemaakt: komt u ’s avonds thuis, staat er plotseling een dakkapel op het dak bij een van de buren.

“Huh”, denkt u bij uzelf,

“heb ik ergens iets gemist die waren toch helemaal niet aan het verbouwen?”

Nee hoor, u heeft niets gemist. Een dakkapel plaatsen in 1 dag is tegenwoordig heel normaal. Kwalitatief is een prefab dakkapel namelijk gelijkwaardig aan die van een traditionele dakuitbouw.

Het grootste verschil zit hem in de prijs en het tijdsbestek waarin de dakkapel geplaatst wordt. Een af fabriek geleverde dakkapel is zelfs beduidend voordeliger in aanschaf dan een die op het dak zelf in elkaar gezet wordt.

Waarom is een prefab dakkapel goedkoper?

De reden waarom een prefab dakkapel veel voordeliger uitvalt, zit hem voornamelijk in het arbeidsloon. Zoals de benaming ‘prefab’ al aangeeft, is de dakopbouw al voorgefabriceerd en dus klaar voor gebruik.

In onze werkplaats wordt de dakkapel tot een handzaam bouwelement in elkaar en vervolgens wordt deze met een vrachtwagen naar de plaats van bestemming getransporteerd.

Het enige wat nog moet gebeuren is van te voren de juiste maat nemen, de uitsparing in het dak maken en de kant-en-klare dakkapel op het dak bevestigen.

De binnenafwerking laat u in overleg uitvoeren of doet u zelf. Dit in tegenstelling tot de bouw van een traditionele dakkapel. Afhankelijk van het dak en model van de dakopbouw kan dit enkele dagen tot weken duren.

Gemiddeld is een dakkapel die in een dag geplaatst kan worden zo’n 30% voordeliger dan een ter plekke op maat gemaakte.

Kan een prefab dakkapel op elk dak?

Op negen van de tien schuine daken kan inderdaad een prefab dakkapel geplaatst worden. Echter, wanneer het dak een hellingsgraad heeft van minder dan 25% is een prefab dakopbouw niet meer mogelijk.

Zoekt u daarnaast een aparte vorm, omdat u een eye catcher wilt of dit gewoon beter bij het uiterlijk van de woning past, laat u zich van te voren dan goed informeren.

Wellicht is voor u een op maat gemaakte opbouw, dakverlenging of koekoek dan een betere keuze. Bij kant-en-klare dakkapellen bent u namelijk gebonden aan een beperkt gamma aan vormen en materialen.

Uit welke materialen kan een kant-en-klare dakkapel bestaan?

Dakkapellen die in een dag geplaatst worden zijn in elke denkbare materiaalsoort te krijgen die u zich maar bedenken kunt.

  • Hout is de meest gekozen variant. Goedkoop, makkelijk bewerkbaar en duurzaam.
  • Kunststof is vrijwel onderhoudsvrij, maar ietsjes duurder in aanschaf.
  • Aluminium is een goede keuze wanneer u een dakkapel zoekt en heeft een hoge isolatiewaarde.
  • Polyester dakkapellen zijn volledig van kunststof, dus ook het frame. Dit in tegenstelling tot kunststof dakkapellen, waarvan de constructie van metaal is.
  • Trespa is makkelijk te bewerken, lichtgewicht en vrijwel onderhoudsvrij bouwmateriaal. Trespa dakkapellen hebben een metalen of houten frame.
  • Zink wordt voornamelijk gekozen voor het uiterlijk en de duurzaamheid. De constructie van een zinken dakkapel is van hout, metaal of polyester.
  • Koperen beplating heeft een hoge isolatiewaarde en wordt meestal gekozen vanwege de luxe uitstraling.

De breedtes van kant-en-klare dakkapellen begint bij een meter en loopt op tot maximaal acht meter. Dakkapellen met een breedte van meer dan acht meter worden in stukken geplaatst of laat u traditioneel bouwen.

Keuze van dakkapel

Dan komt het op de keuze van de dakkapel. Welk type is voor uw huis het meest geschikt of past het best bij de bouwstijl van uw woning?

Ten eerste is het belangrijk om te weten of u een dakkapel wilt met een plat of een schuin dak. Prefab dakkapellen met platte daken zijn bijvoorbeeld goedkoper dan die waar uw dakbedekking op doorloopt.

Dan de hellingshoek van uw dak. In ons land hebben de meeste woningen een hellingshoek die ligt tussen de 35 en 45 graden. Hoe hoger de hellingshoek, des te voordeliger de dakkapel uitvalt. Er zijn namelijk minder bouwmaterialen nodig op steile daken dan bij daken met een lage hellingshoek.

Bij het kiezen van een dakkapel is het ook van belang dat de breedte van de gehele constructie in evenwicht is met de breedte van de woning.

Wilt u op een woning van zes meter breed een dakkapel van dezelfde breedte plaatsen, is het verstandiger een complete nokverhoging of dakverlenging toe te passen omdat er anders te veel draagbalken onderbroken gaan worden. Bij dergelijke verbouwplannen raadpleegt u het beste eerst een aannemer.

Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel

In de meeste gemeenten van Nederland kunt u zonder problemen een dakkapel aan de achterzijde van uw woning laten plaatsen.

Wel is het altijd verstandig er even een melding van de maken. Voor daken aan de zij- of voorkant van de woning en daar waar het dak grenst aan een openbare groenvoorziening of weg, dient u te allen tijde een vergunning aan te vragen bij uw gemeente.

U kunt dit zelf doen, maar ook wij kunnen u hierbij helpen. Soms is dat ook wel makkelijker. Wij weten immers precies hoe een vergunningsaanvraag ingediend wordt. Daarnaast worden aanvragen bij sommige gemeenten gewoon sneller behandeld als een bouwondernemer ze indient.

Over Scheer Dakkapellen

Als de materiaalkeuze is gemaakt, er is gemeten, u akkoord ben gegaan met de offerte en ook de eventuele bouwvergunning is binnen kan begonnen worden aan de inplanning van het project.

De volgende stap is het bepalen van de plaatsingsdatum. Wij zien dan bijvoorbeeld graag dat uw straat en woning vrij toegankelijk is voor de vrachtwagen.

Vroeg in de morgen beginnen wij met uw dakbedekking te verwijderen. In de loop van de ochtend arriveren we vervolgens met de dakkapel.

Het dak wordt open gezaagd waarna het bouwelement met een kraan op uw dak wordt geplaatst. Dit is in een uurtje gebeurd.

In de middag worden de naden afgewerkt en de dakkapel aangesloten op uw dak. Als we hebben afgesproken dat wij de dakkapel ook afwerken, komen wij daar vaak de volgende dag voor terug. Zo niet dan is het project van dakkapel plaatsen in 1 dag in principe klaar zodra de dakkapel waterdicht op het dak is gemonteerd.

Is een prefab dakkapel minder van kwaliteit?

Nee, een dakkapel die af fabriek geleverd wordt, doet in kwaliteit niet onder voor een traditionele dakkapel. Met name de laatste jaren is de kwaliteit van prefab bouwen van een dergelijk hoogwaardige kwaliteit dat het niet echt niet meer uitmaakt.

Wanneer u het bouwkundig bekijkt, zult u zien dat beide soorten dakkapellen uit dezelfde materialen bestaan en op gelijke manier op het dak bevestigd worden. U zou zelfs kunnen stellen dat een prefab dakkapel onder betere omstandigheden gefabriceerd wordt dan een traditionele dakopbouw.

In de fabriek is er immers geen kans op weersinvloeden die schade toebrengen aan het bouwmateriaal en ook ontstaat er bij het op maat zagen in de fabriek geen restafval dat u meebetaalt.

Ook je huis duurzaam vergroten?

Profiteer van deskundig advies en de beste prijs. Ontvang geheel vrijblijvend een offerte en krijg een indicatie van de kosten.

Direct Appen
💬 Hulp Nodig?
Vrijblijvend advies of een offerte nodig?