Dakkapel vergunningsvrij

Dakkapel Vergunning

Het plaatsen van een dakkapel brengt voordelen met zich mee als meer ruimte, meer licht, een hogere woningwaarde en een mooiere uitstraling van je gehele woning. Een hoop mensen zijn wel geïnteresseerd in de voordelen van een dakkapel, maar haken af op al dat juridische gedoe met vergunningen. 

Maar wist je dat dit in veel gevallen ook zonder vergunning een dakkapel kan plaatsen? 

Lees hier alles over het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel en vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan.

Wat is een vergunningsvrije dakkapel?

Een vergunningsvrije dakkapel is een dakkapel die je zonder bouwvergunning mag plaatsen. Dit scheelt je tijd, kosten en vooral energie. Hieronder leggen we uit aan welke voorwaarden je moet voldoen. 

De reglementen met betrekking tot dakkapellen zijn sinds oktober van 2010 veranderd, een reguliere bouwvergunning wordt sindsdien aangeduid als omgevingsvergunningEen dakkapel vergunning kon in het verleden niet digitaal worden aangevraagd, een hoop papierwerk was vereist voor een vergunningsaanvraag.

Het omgevingsloket heeft gezorgd voor digitalisering, vergunningen voor dakkapellen kunnen door bedrijven en particulieren, middels www.omgevingsloket.nl worden aangevraagd, deze website biedt ook een handige vergunningcheck, hiervoor is alleen een postcode noodzakelijk.

Voorwaarden voor een vergunningsvrije dakkapel

  De regels voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel zijn:

 

 • De dakkapel moet worden uitgevoerd met een plat dak.
 • Dakkapellen moeten worden voorzien van ondoorzichtige zijwanden.
 • De dakkapel mag buitenwerks een maximale hoogte bevatten van 1,75 meter.
 • Dakkapellen op de achtergevel moeten tussen 0,5 en 1,0 meter uit de dakvoet beginnen, dit wordt verticaal gemeten.
 • De bovenzijde van de dakkapel moet minstens 0,5 meter onder de bovenkant van de nok beginnen, ook dit wordt verticaal gemeten.
 • Dakkapellen moeten op de achtergevel een minimale afstand van 0,5 meter uit het hart van elke bouwmuur verwijdert blijven, de bouwmuur is feitelijk de erfgrens.

Wilt u een vergunningsvrije dakkapel en dus besparen op de kosten (want een vergunning kost nu eenmaal geld), dan dient uw dakkapel dus aan bovenstaande voorwaarden te voldoen.

Is een dakkapel zonder vergunning dus mogelijk? Jazeker!

Maar let wel op.

Ook met een vergunningsvrije dakkapel moet je voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Wanneer heb je dan zeker wél een vergunning nodig?

Dakkapellen op de voorgevel zijn altijd vergunningsplichtig. De eerder genoemde richtlijnen met betrekking tot dakkapellen op de achtergevel gelden in grote lijnen ook voor dakkapellen op de voorgevel.

Het is alleen niet mogelijk een dakkapel over de hele breedte van de voorgevel te plaatsen. Bij de meeste gemeenten kan maximaal 50% van het dakvlak van de voorgevel bebouwd worden, enkele Nederlandse gemeenten zijn minder soepel, getuige een maximale toegestane bebouwing van 30%, dit is bij een klein aantal gemeenten echter 70%. Hou daar dus rekening mee als u bijvoorbeeld een dubbele dakkapel wil plaatsen.

Samenvattend: wanneer heb je dus een (bouw)vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

 1. Als je dakkapel aan de voorgevel wordt geplaatst
 2. Als je dakkapel niet voldoet aan de voorwaarden die we hier eerder in dit artikel beschreven.

Twijfel je nog? Doe de vergunningscheck!

Niet zo gek als u nog twijfelt. De overheid heeft hier gelukkig iets op gevonden: de vergunningscheck voor dakkapellen (het invullen duurt ongeveer 5 minuten).

Kosten vergunning dakkapel

Wat kost een vergunning voor een dakkapel nou eigenlijk? Qua kosten dient u rekening te houden met €200 en €600.

Dit bedrag komt uiteraard bovenop de prijs van de dakkapel zelf. Wat de kosten exact zijn hangt af van de gemeente waarin u woon.

Om u wat beter te helpen hebben wij de kosten* van een dakkapel van enkele gemeenten op een rijtje gezet:

Arnhem €247
Berg & Dal €288
Beuningen €382
Druten €263
Duiven €498
Lingewaard €317
Neder-Betuwe €548
Nijmegen €306
Overbetuwe €315
Tiel €300
Wageningen €445
Westervoort €342
Wijchen €285

* Prijzen kunnen licht wijzigen in de loop der tijd.

U ziet het al, de prijzen lopen flink uiteen. Een bouwvergunning voor een dakkapel kost in Arnhem ‘maar’ €247 euro, terwijl u in de Neder-Betuwe ruim twee keer zoveel kwijt bent en €548 moet aftikken.

Staat uw gemeente er niet tussen?

Neem dan contact met Scheer Dakkapellen op of raadpleeg direct uw gemeenten om de kosten van de vergunning te achterhalen.

Vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning biedt een geweldige kans om je woning uit te breiden zonder gedoe met lange aanvraagprocedures en bijkomende kosten. Door te voldoen aan de specifieke voorwaarden kun je snel en eenvoudig genieten van de voordelen die een dakkapel met zich meebrengt.

Bij Dakkapellen-Offerte.nl begrijpen we dat elke situatie uniek is. Daarom bieden we maatwerkoplossingen en begeleiden we je stap voor stap door het hele proces. Of je nu kiest voor een vergunningsvrije dakkapel aan de achterzijde van je woning of een grotere dakkapel waarvoor wel een vergunning nodig is, wij staan voor je klaar.

Onze ervaren experts nemen alle zorgen uit handen, van de eerste schets tot de uiteindelijke plaatsing. Zo kun jij je volledig richten op het genieten van je nieuwe, ruime en lichte zolderkamer.

Waarom kiezen voor Dakkapellen-Offerte.nl?

 • Wij hebben uitgebreide ervaring met zowel vergunningsvrije als vergunningplichtige dakkapellen.
 • Van advies en ontwerp tot plaatsing en afwerking, wij regelen alles voor je.
 • Ontvang een duidelijke offerte zonder verrassingen achteraf.
 • Geniet binnen korte tijd van je nieuwe dakkapel dankzij onze efficiënte werkwijze.

Dus waar wacht je nog op? Breid je woonruimte uit zonder gedoe en vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan bij Dakkapellen-Offerte.nl. Klik op de knop hieronder en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn.

Ook je huis duurzaam vergroten?

Profiteer van deskundig advies en de beste prijs. Ontvang geheel vrijblijvend een offerte en krijg een indicatie van de kosten.

Direct Appen
💬 Hulp Nodig?
Vrijblijvend advies of een offerte nodig?