Dakkapel plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen is echt een uitstekende investering. Door een dakkapel te plaatsen, vergroot u namelijk de woonruimte, brengt u meer licht in de woning en zorgt u ervoor dat de woning in waarde toeneemt.

Op die manier verdient u de investering terug bij de verkoop van uw woning. Stel dat het dak van uw woning niet geïsoleerd is en u toch al beslist had om uw zolder volledig in te richten met extra ruimte, dan kan u de isolatie én de plaatsing van de dakkapel in één keer laten uitvoeren.

U heeft een afgewerkte woning, u heeft meer leefruimte, de investering verdient zich terug door deze energiebesparende maatregel én in geval van een verkoop, krijgt u meer voor uw huis!

Prefab dakkapel of een maatwerk dakkapel?

Kiest u voor prefab dakkapel, dan wordt de constructie vooraf in de fabriek gemaakt. Prefab heeft verschillende voordelen: lagere productiekosten (er wordt met standaardmaten gewerkt wat efficiënt werkt), een korte levertijd en een snelle plaatsing (vaak beperkt tot één dag).

Prefab heeft ook nadelen: de standaard maten zorgen ervoor dat prefab niet voor elk dak geschikt is en bovendien heeft u voor de installatie een kraan nodig.

Maatwerk daarentegen heeft als voordeel dat u veel keuzevrijheid heeft, uw dakkapel volledig op maat wordt gemaakt, er geen levertijd is (er wordt met onderdelen gewerkt), de dakkapel op elk dak kan worden aangebracht en er geen kraan moet worden gehuurd.

Nadelen van het traditionele maatwerk zijn dan weer de kostprijs (vaak 1/4 hoger) en de uitvoeringstermijn (enkele dagen tot weken).

Hoekdakkapel op maat

De materiaalkeuze van uw dakkapel

Een dakkapel moet niet enkel functioneel zijn, maar moet ook voldoende isoleren, duurzaam zijn en, als het even kan, een mooie uitstraling hebben. De juiste keuze van het gebruikte materiaal heeft een directe impact op deze kenmerken. U kan doorgaans kiezen uit hout, kunststof en polyester.

Traditioneel werkt men met hout vermits hout een warme, authentieke uitstraling biedt, het makkelijk te herstellen is en ook overschilderbaar is.

Minpunt van hout is dat het heel wat onderhoud vraagt en niet zo duurzaam is. Kunststof en polyester hebben deze nadelen niet. Beide materialen gaan lang mee, vragen weinig onderhoud en isoleren goed (hoge R- waarde).

Polyester isoleert nog net iets beter dan kunststof en is nog meer waterdicht vermits het uit één stuk en naadloos is gemaakt. Anderzijds is het wat duurder en is geen maatwerk mogelijk, wat wel kan bij een kunststof dakkapel dat een houten skelet heeft.

Deze laatste is ook met een ‘houtlook’ voorhanden, wat een mooie, warme uitstraling biedt. De kunststof dakkapel wordt om die redenen het meeste gekozen.

Het model van uw dakkapel

U kan kiezen tussen een dakkapel met een schuin dak of met een plat dak. Een schuin dak is duurzamer, vraagt minder onderhoud en past visueel wat beter bij het hellende dak. Een dakkapel met een plat dak vraagt wat meer onderhoud maar is goedkoper.

Wat kost een dakkapel inclusief plaatsen?

Een belangrijk aspect is natuurlijk de kostprijs. Die varieert naargelang het gebruikte materiaal, de wijze (maatwerk of prefab), het model, de keuze van aannemer, de noodzaak van een vergunning enz.

Het is van belang dat u verscheidene offertes opvraagt van verschillende aannemers. U zoekt bijvoorbeeld op met de woorden “dakkapel plaatsen kosten” of, wanneer u in Gelderland woont, “Dakkapel plaatsen Gelderland“. Zo kan u verschillende offertes vergelijken.

Handig zijn ook het nalezen van reviews. Dan geeft u “Dakkapel plaatsen ervaringen” in en kan u kennis nemen van de meningen van mensen die eerder een dakkapel lieten plaatsen. De prefab uitvoering is doorgaans het goedkoopste en dit achtereenvolgens in hout, kunststof en daarna polyester.

Voor de variant in maatwerk geldt hetzelfde met die nuance dat de uitvoering in polyester niet in maatwerk te verkrijgen is. De prijzen variëren tussen €3.000 en €5.000.

Een offerte met een vaste prijs die volledig is met zoveel mogelijk details (naam en kenmerken van het isolatieglas, naam hout, kleur, kosten voor afvoer afval en huur kraan, vermelding van alle extra’s zoals afwerking binnenkant, ventilatierooster, rolluiken enz.) verdient de voorkeur zodat er achteraf geen misverstanden plaatsvinden.

Dakkapel plaatsen vergunning of geen vergunning nodig?

Of u voor de plaatsing van uw dakkapel een zogenaamde omgevingsvergunning nodig heeft, kan u nakijken op de site van het omgevingsloket.

Op basis van de postcode van de gemeente kan u nakijken of er een vergunningsplicht is. U moet hier verschillende vragen beantwoorden zoals over de omvang van de constructie, of uw woning een beschermd stads- of dorpsgezicht is, of er sloopafval ontstaat enz.

In het algemeen komt het erop neer dat, wanneer de dakkapel zich niet aan de voorkant van uw woning bevindt en aan bepaalde afmetingen voldoet, u geen omgevingsvergunning nodig heeft.

De specifieke voorwaarden vindt u terug in deze brochure over het Bouwbesluit. Houdt u wel rekening met een kostprijs tussen 200 en 600 euro en een wachttijd van enkele maanden voor een dergelijke vergunning.

Kijk voor de zekerheid ook even na of er bijvoorbeeld wanneer u een oude dakkapel vervangt, geen asbest werd gebruikt bij de plaatsing ervan. Hier vindt u meer informatie over asbest aan uw woning en wat u hoort te doen.

Kunt u bij de plaatsing van een dakkapel een beroep doen op andere voordelen?

Het is mogelijk dat u een beroep kan doen op een subsidie wanneer uw dakkapel goed isoleert en/of uitgerust is met goed isolerende ramen of wanneer een asbesthoudend dak wordt vervangen door een goed geïsoleerd dak.

Ook kan u controleren of u in aanmerking komt voor een interessante lening voor duurzame, energiezuinige investeringen aan uw woning zoals bij de plaatsing van een goed geïsoleerde dakkapel. Voor deze controle kan u hier terecht.

Ontvang binnen 24 uur een vrijblijvende offerte

  • Snel

• Direct inmeten bij 1e bezoek & offerte binnen 24 uur
• Snelle levering

  • Duurzaam

• Luchtdicht, energieneutraal met de hoogste isolatiewaarde
• We bieden ook aluminium dakkapellen

  • Verantwoordelijk

• Gehele proces met eigen personeel: van inmeten, fabricage tot afwerken
• We houden de ruimte schoon en droog

  • Ontzorgend

• We helpen met een vergunningsaanvraag (achterkant is vergunningsvrij)
• Onderhoud en volledige afwerking binnenwerk mogelijk: van stucen tot stopcontact

Ontvang binnen 24 uur een vrijblijvende offerte