Mansardedak dakkapel

Mansardedak dakkapel

Wij scoren gemiddeld een 9,4. Bekijk alle beoordelingen.

Wat is een mansardedak?

Een mansardedak, ook wel gebroken kap genoemd, is een daktype met twee hellingen aan elke zijde. De onderste dakvlakken zijn steiler dan de bovenste. Dit zorgt voor meer stahoogte op zolder, wat het populair maakt bij woningen waar de bovenverdieping optimaal benut moet worden. Je vindt dit type dak vooral bij karakteristieke woningen uit de jaren 30 en bij vrijstaande huizen met een klassieke uitstraling.

Het verschil met een standaard zadeldak zit vooral in de vorm en ruimte. Een zadeldak loopt in ƩƩn helling per kant, terwijl een mansardedak een knik heeft, waardoor het visueel hoger oogt en binnenin meer ruimte oplevert. Deze extra ruimte maakt het dak bijzonder geschikt voor het plaatsen van een dakkapel.

scheer dakkapellen pand en team 4

Meer ruimte & licht

Vergroot de leefruimte en laat extra natuurlijk licht binnen voor een ruimtelijker gevoel.

Hogere woningwaarde

Verhoog de waarde van je woning door de mooie uitstraling en afwerking.

Weinig onderhoud

Alles wordt bij ons gemaakt van duurzame en onderhoudsarme materialen.

Kun je een dakkapel plaatsen op een mansardedak?

Ja, het is mogelijk om een dakkapel te plaatsen op een mansardedak, maar dit vraagt wel om maatwerk. Door de gebroken daklijn is de hellingshoek niet overal gelijk. Dit maakt het belangrijk om goed te bepalen waar de dakkapel precies komt: op het steile deel, het flauwe deel of over de knik heen. Niet elk dakvlak is geschikt voor elk type dakkapel.

Een ervaren specialist kijkt naar de constructie, draagkracht en mogelijkheden van het dak. Zo wordt voorkomen dat het karakter van het huis verloren gaat of dat er technische problemen ontstaan. In sommige gevallen is een dakopbouw of een dubbele dakkapel een logische keuze, vooral bij bredere woningen.

scheer dakkapellen pand en team 15

Offerte op maat?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte
dsc01560

Welke soorten dakkapellen passen bij een mansardedak?

De keuze voor een dakkapel op een mansardedak hangt af van de stijl van de woning en het gewenste gebruik van de ruimte. Een veelgekozen optie is een dakkapel met schuin dak, omdat deze goed aansluit bij de hellingshoek van het mansardedak. Ook een dakkapel met puntdak of een traditionele houten dakkapel sluit visueel mooi aan bij klassieke huizen.

Bij modernere woningen wordt soms gekozen voor een zinken dakkapel of een kunststof dakkapel met strakke lijnen. Deze materialen zijn onderhoudsarm en kunnen in kleur en vorm worden aangepast aan het dak.Ā 

Wat zijn de aandachtspunten bij plaatsing?

Een dakkapel op een mansardedak plaatsen vereist specifieke kennis van dakconstructies. Omdat de dakvlakken onder verschillende hoeken lopen, is het belangrijk dat de kapconstructie niet wordt verzwakt.Ā 

Ook het behoud van het karakter van de woning speelt mee. Bij woningen met een authentiek mansardedak wordt meestal gekozen voor een dakkapel die aansluit bij het oorspronkelijke ontwerp. Dit betekent vaak dat de kleur, het materiaal en de detaillering worden afgestemd op bestaande elementen van het dak.

Wanneer heb je een vergunning nodig voor deze dakkapel?

Voor een dakkapel op een mansardedak is in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Dit komt doordat het vaak gaat om plaatsing aan de voorzijde of op een opvallende plek, wat invloed heeft op het straatbeeld. Ook de afwijkende dakconstructie speelt een rol in de beoordeling van de aanvraag.

Gemeenten stellen vaak eisen aan de vorm, afmetingen en materialen. Zeker in beschermde stadsgezichten of bij monumentale panden is het belangrijk om vooraf contact op te nemen met de gemeente of een bouwadviseur. Wie kiest voor een dakkapel met puntdak of een houten dakkapel doet er goed aan deze keuze te onderbouwen met duidelijke schetsen en technische gegevens.

scheer dakkapellen pand en team 10

Welk materiaal is geschikt voor een mansardedak dakkapel?

Bij het kiezen van materiaal voor een dakkapel op een mansardedak zijn zowel uitstraling als onderhoud belangrijk. Een houten dakkapel sluit goed aan bij klassieke woningen, maar vraagt regelmatig onderhoud. Wie minder onderhoud wil, kiest vaak voor een trespa dakkapel of een kunststof dakkapel, die in diverse kleuren en structuren leverbaar zijn.

Een zinken dakkapel wordt steeds vaker toegepast bij woningen met een strakke of moderne uitstraling. Zink heeft een lange levensduur en een luxe uitstraling, maar is ook duurder. Bij woningen met veel details en gebroken lijnen biedt keralit als bekleding een goede middenweg: onderhoudsarm, maar wel met een traditionele uitstraling.

Wat kost een dakkapel op een mansardedak?

De kosten voor een dakkapel op een mansardedak liggen gemiddeld iets hoger dan bij een standaard zadeldak. Dat komt door de complexiteit van het daktype en het maatwerk dat nodig is. Afhankelijk van de grootte, het materiaal en de afwerking beginnen de prijzen meestal rond de 5.000 tot 7.000 euro voor een kleinere uitvoering. Grotere of dubbele dakkapellen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor constructieve aanpassingen, het aanvragen van een vergunning of het aanpassen van de dakbedekking. Wie kiest voor een aluminium dakkapel of een dakkapel met balkon, moet rekening houden met een hogere investering, maar ook met meer comfort en ruimte.

dsc00012
2023 02 06 13u49 1675691390

Veelgemaakte keuzes bij woningen met een mansardedak

Bij het plaatsen van een dakkapel op een mansardedak zien we een aantal terugkerende voorkeuren:

  • Bewoners van jaren-30 woningen kiezen vaak voor een houten dakkapel of keralit dakkapel in een kleur die aansluit bij de kozijnen.

  • Op moderne mansardedaken worden kunststof of zinken dakkapellen populairder vanwege hun strakke vorm en onderhoudsvriendelijke karakter.

  • Wie extra ruimte wil creĆ«ren kiest regelmatig voor een dubbele dakkapel of hoekdakkapel, zeker bij bredere dakvlakken.

Bij achtergevels met uitzicht wordt steeds vaker gekozen voor een dakkapel met balkon, als het dak dat toelaat.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Benieuwd naar wat een dakkapel kost voor jouw woning? Of met hoeveel het de waarde van je woning kan verhogen? Vraag vandaag nog een offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat!

keralit met geleiders op de fronten