7 Dingen Waar U Op Moet Letten Bij Het Kopen Van Een Dakkapel

Wilt u een dakkapel? Dan zijn er enkele zaken waar u op moet letten. Zorg ervoor dat u vooraf goed geïnformeerd bent, zodat u niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Om u een handje op weg te helpen, hebben we zeven belangrijke punten op een rij gezet. Zo voorkomt u problemen achteraf.

1. Afmeting van een dakkapel

Dakkapellen hebben niet altijd dezelfde afmetingen. Er zijn wel een aantal standaardmaten, maar het moet natuurlijk vooral goed bij uw woning en het doel passen. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een passende hoekdakkapel. Zorg dat u vooraf goed weet hoe groot uw dakkapel moet zijn. Laat dit bij voorkeur goed afmeten door een professional. Het gebeurt vaker dat mensen zelf meten en daar grove fouten in maken.

2. Een vergunning aanvragen

Let goed op dat u niet zomaar een dakkapel mag plaatsen. Hier heeft u in de meeste gevallen een vergunning voor nodig. Per gemeente kunnen de eisen voor een vergunning verschillend zijn. Het is goed mogelijk dat u enkele weken op een akkoord moet wachten en wanneer de informatie niet volledig is gegeven, kan dit zelfs nog langer duren.

Informeer hierover vooraf dus goed, zodat u niet voor onnodige verrassingen komt te staan. U kunt de vergunning aanvragen bijvoorbeeld ook door ons laten doen.

3. De keuze van het materiaal

Wat voor een materiaal kiest u voor uw dakkapel?

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor kunststof. Dat is onderhoudsvriendelijk en daarnaast beter voor het milieu. Het isoleert goed.

U kunt ook kiezen voor polyester, hout, aluminium, koper of zink. Alle materialen hebben eigen voor- en nadelen.

Hout wordt tegenwoordig steeds vaker afgeraden, omdat het niet duurzaam is. Vindt u dat hout goed past bij een historisch pand, bedenk dan goed dat er ook kunststof dakkapellen verkrijgbaar zijn met een houtnerf erin.

Hierdoor lijkt het net hout, maar is het kunststof. Zo profiteert u wel van de vele voordelen van kunststof, zonder afbreuk te doen van de uitstraling van uw huis. Twijfelt u over de materiaalkeuze? Informeer dan bij een specialist.

4. Type dak voor u dakkapel

Er zijn verschillende soorten daken mogelijk voor de dakkapel. Gaat u voor een schuin dak, of juist een recht dak? Bij een dakkapel met een recht dak kan de ruimte goed worden benut en gaat er geen extra ruimte verloren. Een recht dak moet echter wel bij de woning passen.

U kunt ook nog kiezen voor een verhoogde nok. Dit heeft vaak een authentieke uitstraling en past daardoor meestal goed bij historische panden.

Weet u niet goed wat mooi is of past bij uw huis? Vraag dan om hulp.

5. Duur van plaatsen

Het plaatsen van een dakkapel kan in één dag worden gedaan, maar de afwerking duurt soms wat langer.

De precieze tijd zal per bedrijf verschillend zijn.

Houd er wel rekening mee dat veel bouwbedrijven of bedrijven gespecialiseerd in dakkapellen vaak een vol agenda hebben en niet altijd direct tijd hebben wanneer u dat wil.

Zorg dat u met het bedrijf waar u mee samenwerkt een duidelijke planning maakt en houd er rekening mee dat een en ander kan uitlopen. Soms ontstaat er iets dat vooraf niet te voorspellen was en duurt alles opeens wat langer.

6. Afwerking binnenkant

Houd er rekening mee dat u niet alleen een dakkapel aan de buitenkant van uw woning plaatst, maar dat de binnenkant ook goed afgewerkt wordt.

Er zijn verschillende opties.

Kies bijvoorbeeld voor gipsen platen als afwerking of juist voor hout en plinten. Bedenk ook goed waar u de extra ruimte voor wil gebruiken, want dit is bepalend voor de afwerking.

U kunt de afwerking zelf doen, of het uitbesteden.

7. Kies een betrouwbaar bedrijf

Er zijn veel aanbieders die dakkapellen plaatsen. De ene duur en de ander juist voordelig. Belangrijk is vooral dat het bedrijf waar u zaken mee doet goede service biedt. Vraag daarom altijd de voorwaarden en lees deze grondig.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie en wat valt daar precies onder?

Zoek ook uit wat de ervaringen zijn van eerdere klanten. Zo kunt u een goed beeld vormen van het bedrijf en de kwaliteit en makkelijker een keuze maken.

Tot slot

Een dakkapel is een prachtig middel om relatief gemakkelijk meer ruimte in huis te creëren. Het is vaak voordeliger en makkelijker dan een verhuizing, maar u wilt het wel goed regelen.

Als u bovenstaande zeven punten in uw achterhoofd houdt, is er niets waar u zich zorgen over hoeft te maken en kunt u in een mum van tijd genieten van uw extra ruimte en prachtige dakkapel.

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u hier uiteraard ook in adviseren. Mocht u dat willen, dan kunt u uiteraard geheel vrijblijvend met ons contact opnemen.

Direct Appen
💬 Hulp Nodig?
Vrijblijvend advies of een offerte nodig?